تندرستی و سلامت

یائسگی چیست؟

یائسگی چیست؟

یائسگی انتقال به مرحله ی جدیدی از زندگی زنان است؛ این دوره زمانی آغاز می شود که سیکل قاعدگی پایان یافته باشد. یائسگی یک مشکل سلامتی نیست اما برخی ها از آن به عنوان زمان رهایی یاد می کنند. هرچند تغییرات هورمونی و ویژگی های دیگر که از علت های درد و ناراحتی باشد را شامل می شود.

این تغییرات معمولا در کشور های توسعه یافته  از سن ۴۰ تا ۵۸ سالگی که میانگین سنی در آن ها ۵۱ سال می باشد، شروع می شود.

یائسگی برای برخی از زنان به دلیل مصرف دارو یا شرایط درمانی (خارج کردن تخمدان) زودتر اتفاق می افتد.

هول و حوش زمان یائسگی، بسیاری از زنان علائم فیزیکی مانند گر گرفتگی، تعریق شبانه، خشکی واژن و کاهش میل جنسی را تجربه می کنند.

احتمال دارد که این علائم قبل از به پایان رسیدن قاعدگی شروع شود و تا سال ها ادامه پیدا کند. تاثیر آن بر زندگی فرد ممکن است که از خفیف تا شدید ادامه پیدا کند. هرچند راه هایی هم برای مدیریت این علائم وجود دارد. هر شخصی ممکن است یائسگی متفاوتی را تجربه کند.

خیلی ها در طی انتقال به دوران یائسگی و بعد از آن بسیار فعال و پرانرژی هستند و برخی دیگر از اینکه با قاعدگی و بارداری در جدال نیستند احساس راحتی می کنند. اساسا یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می تواند به بهبود حال جسمی در طولانی مدت کمک کند.

یائسگی چیست؟

یائسگی یکی از دوران زندگی خانم ها است که به دنبال پایان یافتن چرخه ی قاعدگی می آید. هر شخص ممکن است قاعدگی متفاوتی را از شخص دیگری تجربه کند.

یائسگی تا سالها ادامه دارد و شامل سه مرحله است:

پیش از یائسگی: یک دوره ی انتقالی است که قبل از یائسگی شروع می شود و شامل یک دوره ی ۱۲ ماهه است که شخص را دنبال می کند.

یائسگی: یا ۱۲ ماه بعد ازآخرین قاعدگی شروع شده یا وقتی که به دلایل بالینی مانند خارج کردن تخمدان، قاعدگی می شود.

پس از یائسگی: این دوره اشاره به سال های پس از قاعدگی دارد، اگرچه شناخت زمان یائسگی یا شروع یائسگی بسیار دشوار است.

نشانه ها و علائم یائسگی

در این دوران، تغییرات روحی و فیزیکی مختلفی ممکن است اتفاق بیافتد. برخی از این تغییرات قبل از یائسگی و برخی بعد از یائسگی نیز ادامه دارد.

قدرت باروری پایین تر

با نزدیک شدن یک خانم به پایان دوران تولید مثل، قبل از شروع یائسگی سطح استروژن شروع به کاهش یافتن می کند. این تغییرات باعث کاهش باردار شدن می شوند.

قاعدگی نامنظم

اولین نشانه ای که یائسگی به آن نزدیک می شود، معمولا نامنظم شدن قاعدگی ها است. امکان دارد که خونریزی قاعدگی بیشتر یا کمتر از حد معمول باشد. هرکسی که نگرانی درباره ی تغییرات قاعدگی دارد، باید به دکتر مراجعه کند.

یائسگی چیست؟

خشکی و درد واژن

احتمال خشکی واژن، خارش و احساس درد در طی مدت نزدیک شدن به این دوران و همچنین در ادامه ی آن وجود دارد. شخصی با چنین علائمی احتمال دارد که در حین رابطه جنسی دچار سوزش و درد و ناراحتی شود. همچنین پوسته پوسته شدن پوست می تواند خطر عفونت را افزایش دهد، البته استفاده از محصولات بهداشت فردی نظیر ژل های بهداشتی ناحیه واژینال می تواند تا حدود زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کند. 

آتروفی واژن

نوعی بیماری است که شامل نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیواره واژن است. گاهی اوقات می تواند در این دوران نیز رخ دهد. انواع مرطوب کننده ها، روان کننده ها و دارو ها می توانند خشکی واژن و مسائل مربوط به آن را برطرف کنند.

گر گرفتگی

گرگرفتگی در این دوران بسیار رایج است. علت آن هم این است که شخص به طور ناگهانی در قسمت فوقانی بدن خود احساس گرما می کند. این احساس گرما ممکن است از صورت، گردن یا قفسه ی سینه شروع شده و به قسمت های پایین تر نفوذ کند. همچنین گرگرفتگی نیز می تواند باعث بروز علل زیر شود:

  • تعریق
  • ایجاد لکه های قرمز روی پوست

بعضی ها علاوه بر گرگرفتگی تعریق شبانه و لرز را نیز تجربه می کنند. گرگرفتگی معمولا در اولین سالی که قاعدگی پایان یافته اتفاق می افتد، اما می تواند ۱۴ سال پس از یائسه شدن نیز ادامه پیدا کند.

اختلال خواب و یائسگی

مشکلات خواب می تواند ناشی از این دوران داشته و ریشه در موارد زیر داشته باشد:

  • اضطراب
  • تعریق شبانه
  • بی اختیاری ادرار

ورزش زیاد و اجتناب از وعده های غذایی سنگین می تواند به بهبود مدیریت این علائم کمک کند.

تغییر خلق و خو و یائسگی

افسردگی، اضطراب و بی حالی معمولا در دوران یائسگی بسیار رایج است. کج خلقی و گریه ی مداوم در این دوران بسیار طبیعی است.

تغییرات هورمونی و اختلالات مربوط به خواب می تواند از علل آشفتگی در زنان باشد. همچنین احساسات شخص می تواند در طی این دوران بر زندگی شخصی او نیز تاثیر بگذارد. به عنوان مثال: آشفتگی در رابطه با میل جنسی پایین یا پایان یافتن دوران باروری می تواند در افسردگی دوران یائسگی دخالت داشته باشد.

از آنجایی که احساس عصبانیت، کج خلقی و خستگی در این دوران رایج هستند، لزوما نشانه ی افسردگی نیستند. هرچند هرکسی به مدت دو یا چند هفته بیشتر کسل و بی حال باشد باید به دکتر مراجعه کند.

تغییرات فیزیکی

تغییرات فیزیکی متفاوت می تواند به دوران یائسگی بستگی داشته باشد. برخی ممکن است چنین شرایطی را تجربه کنند:

  • تجمع چربی اطراف شکم
  • کاهش وزن
  • تغییر در رنگ، بافت و حجم مو
  • بی اختیاری ادرار

افزایش خطر برخی شرایط سلامتی

بنظر می رسد که بعد از این دوران خطر برخی مسائل افزایش می یابد. دلیل این شرایط یائسگی نیست. اما تغییرات هورمونی شامل این مورد نمی شود.

پوکی استخوان در یائسگی

این یک شرایط به اصطلاح طولانی مدت است که باعث می شود تراکم و استحکام استخوان ها کاهش یابد و ممکن است پزشک برای حفظ استحکام استخوان، مکمل ویتامین D و مصرف غذاهای مقوی و کلسیم دار به شما پیشنهاد دهد.

بیماری های قلبی عروقی و یائسگی

اتحادیه قلب آمریکا بیان می کند، در حالی که کاهش سطح استروژن ناشی از یائسگی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد حتی هورمون تراپی هم این خطر را کاهش نمی دهد.

سرطان سینه و یائسگی

برخی از انواع سرطان سینه بیشتر بعد از دوران یائسگی بوجود می آیند. علت سرطان سینه، یائسگی نیست اما بنظر می رسد که تغییرات هورمونی این خطر را افزایش می دهد.

LGBTQA و یائسگی

بیشتر اطلاعات مربوط به یائسگی تجارب زنانی که دگر جنس گرا بوده را توصیف می کند. هرچند یائسگی می تواند برهر شخصی که با تخمدان به دنیا آمده باشد، تاثیر بگذارد.

شخصی که جنسیتش را به مرد انتقال می دهد اما تخمدان در او باقی می ماند، احتمال اینکه یائسگی را هنگامی که تخمدان هایش تولید تخم را متوقف می کند، تجربه می کند. اگر شخصی مصرف مکمل های تستسترون به عنوان بخشی از شرایط انتقال جنسیتش را شروع کند، ممکن است علائم یائسگی را تجربه کند.

همچنین علائم یائسگی می توانند زمانی ایجاد شوند که فرد تحت عمل جراحی برای برداشتن تخمدان خود قرار گیرد.

ضروری است که افراد تغییر جنسیت داده شده نیز به مراکز ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی دسترسی داشته و کسانی که احتیاجات آنان را بفهمند و در صورد لزوم به راهنمایی آنان بپردازند.

درمان

یائسگی چیست؟

یائسگی یک مشکل سلامتی نیست بلکه یک تغییر دوره ی طبیعی است. هرچند که شامل تغییرات ناخواسته ی روحی و فیزیکی می شود. هرکسی که درباره ی تغییرات دچار نگرانی می شود می تواند به پزشک زنان مراجعه کرده یا بکی از دستورالعمل های زیر عمل کنند:

هورمون تراپی

این درمان به حفظ تعادل سطح هورمون های بدن با تهیه ی استروژن مکمل و نسخه ی مصنوعی هورمون پروژسترون کمک می کند. هورمون تراپی چند نوع مختلفی دارد که شامل کرم های موضعی پوستی است. این کار می تواند به کاهش گرگرفتگی و سایر علائم یائسگی بیانجامد. هرچند استفاده از آن ها خطر ابتلا به بیماری های مرتبط را افزایش می دهد.

در صورتی که بدن شما سبب افزایش خطر عوامل زیر می شود یا سابقه خانوادگی در این موارد را دارید نباید از هورمون تراپی استفاده کنید:

  • بیماری های قلبی
  • لخته شدن خون
  • چربی خون
  • کیسه صفرا
  • بیماری های کبدی
  • سکته
  • سرطان سینه

ضروری است که قبل از انجام هورمون تراپی به پزشک مراجعه کرده و درباره ی مزایا و معایب آن آگاه شوید.

سایر درمان ها

راه های زیر ممکن است در کاهش علائم یائسگی کمک کننده باشند:

  • استفاده از ژل های بدون نسخه یا محصولات دیگر برای خشکی واژن
  • دوز پاییین قرص های کنترل بارداری برای گرگرفتگی، خشکی واژن و تغییر خلق
  • دوز پایین قرص های ضد افسردگی برای گرگرفتگی حتی در زمانی که که دچار افسردگی نشده اید

سبک زندگی

یائسگی چیست؟

سبک هایی از زندگی که باعث مدیریت چالش های این دوران می شود:

  • ورزش منظم
  • تمرین ریلکسیشن و نفس عمیق
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل انبوهی از میوه ها، سبزیجات و مغز ها می شود
  • متوقف کردن سیگار کشیدن
  • محدود کردن استفاده از نوشیدنی های الکلی
  • مشاوره گرفتن برای اضطراب، تغییر خلق و نگرانی های موجود در رابطه
  • متعادل ساختن خواب و استراحت زیاد
  • صحبت با خانواده و دوستان در رابطه با این دوران

 

مراقبت از پوست در دوران یائسگی

به دلیل افت شدید هورمون در این دوران معمولا پوست نیز دچار شلی و افتادگی می گردد که نتیجه آن ایجاد چین و چروک های عمیق در صورت است، به همین دلیل توصیه می گردد قبل از شروع این دوران استفاده از محصولات مراقبت از پوست به خصوص محصولات لیفتینگ و ضد چروک را آغاز نمایید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *